joi, 27 martie 2008

Doar o vorbă să-ţi mai spun


A murit lingvistul George Pruteanu. Profesor universitar, politician şi critic literar, George Pruteanu s-a stins din viaţă la 61 de ani, în urma unui infarct miocardic. A rămas în memoria românilor ca un lingvist de înalt rafinament, care a apărat permanent corectitudinea şi respectarea limbii române. „Un intelectual extraordinar, un mare traducător şi o minte foarte lucidă”, aşa îşi aminteşte scriitorul Eugen Uricaru despre George Pruteanu. "A fost unul dintre singurii oameni care a înţeles că limba română ne ţine împreună".

A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie. Din 1972, a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, cum ar fi Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.

A rămas în memoria românilor mai ales prin emisiunea „Doar o vorbă să-ţi mai spun”, un program zilnic despre folosirea corectă a limbii române. A introdus, în 1997, un proiect de lege devenit cunoscut ca „Legea Pruteanu”, în care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română.

Un comentariu:

Anonim spunea...

un gest foarte frumos din partea ta....ce pot sa spun....DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA!